ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Δεν είμαστε μια συνηθισμένη δημοτική κίνηση, από αυτές που δημιουργούνται ένα μήνα πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση και στη συνέχεια διαλύονται.
Δεν είμαστε μία δημοτική κίνηση που δημιουργήθηκε από έναν δήθεν «σωτήρα», που ζήτησε από τους πολίτες να τον ακολουθήσουν.
Δεν είμαστε μία δημοτική κίνηση που στόχο έχει αποκλειστικά και μόνο τις εκλογές.
Για μας οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο για να διατυπώσουμε ένα διαφορετικό αξιόπιστο προγραμματικό πολιτικό λόγο με κινηματικό, ριζοσπαστικό και εναλλακτικό χαρακτήρα. Αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα θέλουμε να διασφαλίζουμε με μία προσπάθεια η οποία θα είναι συνεχής.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως δεν μας ενδιαφέρουν οι εκλογές, για τις οποίες θα δίνουμε πάντα τον καλύτερό μας εαυτό με στόχο φυσικά να πάρουμε και τη διοίκηση του δήμου.
Η «διάβαση πεζών» είναι μια δημοτική παράταξη, ανοιχτή σε οποιονδήποτε συμφωνεί με τις αρχές της και είναι διατεθειμένος με συνέπεια και ανιδιοτέλεια να τις υπηρετήσει.
Δεν έχει καμιά κομματική εξάρτηση, οι θέσεις και οι δράσεις της αποφασίζονται μέσα από την εσωτερική της λειτουργία και τη σχέση της με το σερραϊκό λαό που εκπροσωπεί, στον οποίο και μόνο λογοδοτεί.
Θεμελιώδης επιδίωξή μας είναι η οργάνωση, κινητοποίηση και συμμετοχή των κατοίκων του δήμου για κάθε τοπικό ή με τοπική έκφραση γενικότερο πρόβλημα.

Έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία πως αυτά που πετύχαμε μέχρι σήμερα και είναι ομολογουμένως πολλά, οφείλονται στη συλλογική δράση, στη σύμπνοια, στη συντροφικότητα και πάνω από όλα στην αίσθηση της προσωπικής ευθύνης που διακατέχει το σύνολο των μελών της κίνησης.
Αυτή ακριβώς η αίσθηση της προσωπικής ευθύνης είναι άλλωστε και το μεγάλο ζητούμενο της προσπάθειάς μας.
Απέναντι σ’ ένα αποσαθρωμένο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, απέναντι στην απαξίωση θεσμών, αξιών και οραμάτων, απέναντι στη λογική της εκποίησης των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων που τείνει να πάρει τον χαρακτήρα της λαίλαπας, απέναντι στην ισοπεδωτική λογική που λέει πως είναι όλοι ίδιοι, απέναντι στη συνεχή υποβάθμιση της πολιτικής στο όνομα μιας στυγνής διαχειριστικής αντίληψης, απέναντι στη λογική του καναπέ … ορθώνουμε το ανάστημά μας εκφράζοντας με αίσθημα προσωπικής ευθύνης την αντίδρασή μας.
Υψώνουμε το δικό μας ανάχωμα και σας καλούμε να σταθείτε δίπλα μας για να ξαναβάλουμε στη κουβέντα την πολιτική, για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα σε ένα δήμο που θα ανήκει στους δημότες του.
Γιατί μόνο παλεύοντας και διεκδικώντας, κερδίζουμε το μέλλον της πόλης και του δήμου μας.Γιατί «πόλις είναι οι άνθρωποί της», διαμηνύσαμε από την πρώτη στιγμή και το πιστεύουμε απόλυτα.

Είμαστε η παράταξη που αγωνίζεται για :
-την υπεράσπιση του Δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντας από τις ανηλεείς επιθέσεις της αγοραίας λογικής και αντίληψης,
-την επεξεργασία σχεδίων και προτάσεων για την τοπική ανάπτυξη με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό όφελος,
-την εναντίωση στη λογική του Δημάρχου – manager, την αντίθεση στις πελατειακές σχέσεις, στο λαϊκισμό και στην αυταρχικότητα της εξουσίας, την ανάδειξη του δικαιώματος στη διαφορά, είτε αυτή αφορά μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες, είτε μεμονωμένους πολίτες,
-την βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη, την υπεράσπιση ενός διαφορετικού μοντέλου για την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα από το οποίο θα αναδεικνύεται η ανάγκη της «συμφιλίωσης» του δημότη με την πόλη και το δήμο του και την πολιτισμική του κληρονομιά .. 

Βασική δέσμευση ενός αυθεντικά αυτόνομου αυτοδιοικητικού σχήματος, δεν μπορεί παρά να είναι η κατάργηση του «Καλλικράτη» και των Μνημονίων. Επίσης και η κατάργηση του μη αιρετού βαθμού αυτοδιοίκησης που είναι πάνω από τις Περιφέρειες, δηλαδή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Να αποκτήσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αρμοδιότητες, αλλά και αποφασιστικό ρόλο και πόρους.

Πάνω σ’ αυτούς τους άξονες δουλεύουμε με ενθουσιασμό, μεθοδικότητα και επιμονή, καταφέρνοντας να αναδείξουμε σειρά από σημαντικά θέματα που κατά κοινή ομολογία διαμόρφωσαν την ατζέντα του διαλόγου εδώ και χρόνια, όπως:

Την άνευ όρων παραχώρηση των στρατοπέδων στους πραγματικούς δικαιούχους, τους Σερραίους δημότες,
τη διεύρυνση του δικτύου των πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης με την παράλληλη ανάδειξη της ποδηλατοκίνησης και της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, τη δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων και της άμεσης σύνδεσής τους με την αστική συγκοινωνία,
την προστασία των δημόσιων χώρων (πεζοδρόμων, πλατειών, πάρκων και χώρων πρασίνου) από την αλόγιστη χρήση τροχοφόρων και από τα συμφέροντα ιδιωτών, την εναντίωσή μας στην εκποίηση της δημοτικής περιουσίας στο όνομα της στρεβλής ανάπτυξης, bτη σφοδρή αντίδρασή μας στην πολεοδόμηση του στρατοπέδου Εμ. Παπά για την ικανοποίηση αλλότριων συμφερόντων, την προστασία των δικαιωμάτων των οικονομικών μεταναστών, τη δημιουργία ανθρώπινων νηπιαγωγείων που σήμερα στεγάζονται σε άθλια ισόγεια οικοδομών, την ανάδειξη της χρήσης του φυσικού αερίου ως δεύτερης εναλλακτικής μορφής ενέργειας, την ανάδειξη των σημαντικών δυνατοτήτων της οικοτουριστικής ανάπτυξης του δήμου μας ( Ελαιώνας, Μονή Τιμίου Προδρόμου - Λάκκος, Ορεινή – Λαϊλιάς, Οινούσα – Χιονοχώρι – Ορεινή – Άνω Βροντού), την προστασία και προβολή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς ( Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία, κτιριακές εγκαταστάσεις σιδηροδρομικού Σταθμού, Κινηματογράφος «ΚΡΟΝΙΟ», μεσοπολεμικά κτίρια ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας), καθώς και την ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από συντονισμένες δράσεις.

Η «διάβαση πεζών» επίσης :
Συμμετείχε στην Αντιφασιστική Κίνηση Σερρών, Αντιρατσιστική Κίνηση Σερρών,Αντι Gold Κίνηση Σερρών


Ξεκινήσαμε και συμμετέχουμε στην Κίνηση για την Εναλλακτική Διαχείριση των Απορριμμάτων στρεφόμενοι κατά του φαραωνικού εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Παλαιόκαστρο και ουσιαστικά κατά της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης ολόκληρου του τομέα διαχείρισης των σκουπιδιών

Διακηρύξαμε σε όλους τους τόνους με συνεντεύξεις και συνεχείς παρεμβάσεις ότι δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση της ΔΕΥΑΣ
Η πραγματοποίηση δεκάδων εκδηλώσεων στο ΣΤΕΚΙ μας αποδεικνύει ότι η παράταξη δεν ασχολείται μόνο με το δημοτικό συμβούλιο αλλά πολύ πάνω από το μέτρο των δυνατοτήτων της είναι κοντά στο σερραίο πολίτη και στα προβλήματά του.
Στηλιτεύσαμε κάθε παρανομία και ατασθαλία της δημοτικής αρχής μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο
Φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο ψηφίσματα και προβλήματα των πολιτών
Λειτουργήσαμε Κοινωνικό Φροντιστήριο
Λειτουργήσαμε σε συνεργασία με καταστήματα της πόλης τη δράση αλληλεγγύης, «ΕΝΑΣ ΚΕΡΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΦΕΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ» 
Η «διάβαση πεζών» ήταν και παραμένει ένα σχολείο δημοκρατίας. Διδάσκει καθημερινά την δημοκρατία στα μέλη της και στους ανθρώπους που την παρακολουθούν στις δράσεις της.
Μας εκφράζει ένας στίχος που έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει και που δίνει το στίγμα της προσπάθειάς μας.
«Διαβάτη δεν υπάρχουν δρόμοι. Το δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας».
Θέλουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε πως όλο και περισσότεροι θα είστε οι συνοδοιπόροι αυτής της δύσκολης αλλά όμορφης αναζήτησης.
Καλούμε τους Σερραίους/ες να στηρίξουν την πολιτική μας πρόταση και να συμμετάσχουν ενεργά στην λειτουργία και στις δράσεις της μοναδικής, μαζικής, αμεσοδημοκρατικής συλλογικότητας στις Σέρρες, τη «διάβαση