ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

22.08.2017

Σχετικά με τα στρατόπεδα και την αγωγή του Υ.ΕΘ.Α. στον Κτηματολογικό Δικαστή

Οι εκτάσεις των ανενεργών στρατοπέδων στις Σέρρες εντάσσονται στην γενικότερη κυβερνητική κατεύθυνση του ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας.

Ομολογημένη πολιτική του Υ.ΕΘ.Α., είναι «ο διαρκής χαρακτήρας των οικονομικών εισροών που θα προκύπτουν από την εκμετάλλευση των ακινήτων για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων» δηλαδή η μίσθωση ή και η πώληση των εκτάσεων των ανενεργών στρατοπέδων που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων. Είτε ολόκληρες, ως ενιαίες εκτάσεις, είτε τμηματικά θα πωλούνται ή θα μισθώνονται στους ενδιαφερόμενους, στην αντικειμενική τους αξία.

Μετά την «παραίτηση» του Δήμου Σερρών από τις Αποθήκες Πυρομαχικών Λευκώνα, το Υπουργείο και Καμμένος στρέφονται τώρα στην «εκμετάλλευση» και των άλλων εκτάσεων αποκλειστικά και μόνον από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

Το Υ.ΕΘ.Α έχει ξεκινήσει όλες τις νομικές διαδικασίες (κατάθεση Αγωγής στον Κτηματολογικό Δικαστή), διεκδικώντας σήμερα ολόκληρη την έκταση του πρώην στρατοπέδου ΕΜΜ. ΠΑΠΑ (ακόμη και αυτής της έκτασης των 40 στρεμμάτων που ανήκουν στον Δήμο Σερρών). Απομένουν μερικές «νομικές εκκρεμότητες» για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και να βγει στο σφυρί το ΕΜΜ. ΠΑΠΑ.
Αυτήν την κρίσιμη στιγμή λοιπόν, που ο κίνδυνος απώλειας των στρατοπέδων είναι πλέον ορατός, αντί η δημοτική αρχή του κ. Πέτρου Αγγελίδη να προετοιμάζεται για τη νομική υπεράσπιση της κεκτημένης ιδιοκτησίας του Δήμου που θα εκδικασθεί σε λίγες μέρες – το οποίο βέβαια έπρεπα να κάνει ήδη αρκετά χρόνια πριν – εμμένει στο κλείσιμο της αρχικής συμφωνίας αναζητώντας συμπαραστάτες και συνένοχους στους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς.

Είναι βέβαιο ότι αύριο θα ακολουθήσει και το στρατόπεδο ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ 120 στρεμμάτων, το οποίο είχε συμφωνηθεί ( ;) να μετατραπεί από τον Δήμο Σερρών σε πολιτιστικό Πάρκο.

Αν στα παραπάνω συνυπολογίσει κάποιος το γενικότερο κλίμα της απογοήτευσης και της «παράδοσης» που επικρατεί στον λαό, την απροθυμία των δημοτικών αρχών (παραδομένες κι αυτές στον εναγκαλισμό των μνημονιακών πολιτικών), να υπερασπιστούν υπέρ των δημοτών τους τις δημόσιες αυτές εκτάσεις, την έλλειψη συνολικής εναλλακτικής πολιτικής πρότασης από τους υφιστάμενους κομματικούς και κοινωνικούς φορείς, δεν είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών του Υπουργείου στο θέμα των εκτάσεων των ανενεργών στρατοπέδων. Μοναδικός χαμένος αυτών των επιλογών θα είναι ο λαός, αφού χάνει ένα δημόσιο περιουσιακό στοιχείο και συνάμα ένα κοινωνικό αγαθό.

Την ύστατη αυτή στιγμή και μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας ακόμη και αυτών των ίδιων δημοτικών εκτάσεων, καλούμε την δημοτική Αρχή, τον Δήμαρχο, όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους φορείς της πόλης και του νομού να συμβάλλουν ώστε,

1ον να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο η νομική υπεράσπιση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου ΕΜΜ. ΠΑΠΑ απέναντι στις παράνομες και παράλογες διεκδικήσεις του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.

2ον να σταματήσει κάθε συζήτηση και «παζάρι» με τον αναξιόπιστο υπουργό Καμμένο

3ον να συγκροτηθεί ένα κοινωνικό μέτωπο για την απόδοση όλων και ολόκληρων των εκτάσεων των πρώην στρατοπέδων στους πολίτες (χωρίς πολεοδομημένα τμήματα) που θα ξεκινήσει μια συζήτηση όλων των φορέων για την νομική, πολιτική και κοινωνική υπεράσπιση όλων των εκτάσεων που χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς και τις τελευταίες δεκαετίες εγκαταλείφθηκαν στην φθορά του χρόνου και των πλιατσικολόγων.

Δεδομένης της ανημποριάς του κινήματος να οργανώσει τις αντιδράσεις του σερραικού, λαϊκού παράγοντα για την απόδοση των εκτάσεων στους πολίτες, και πιστεύοντας ότι αυτό που απομένει είναι η λαϊκή αυτό-οργάνωση και η συλλογική αντίσταση για την ανατροπή των κεντρικών πολιτικών του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, αλλά και των Αρχών που υλοποιούν αυτές τις πολιτικές, η ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ (έχοντας αυτογνωσία του μεγέθους και των δυνάμεων της), αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την δημιουργία αυτού του κοινωνικού μετώπου διεκδίκησης των στρατοπέδων ως τμήματα των ελεύθερων δημοσίων εκτάσεων, το οποίο μέτωπο θα μπορούσε να έχει ένα διαρκή και μόνιμο χαρακτήρα παρέμβασης στις πολιτικές επιλογές των μελλοντικών δημοτικών αρχών στα ζητήματα υπεράσπισης των δημοσίων χώρων.

Καλούμε όσους συμμερίζονται τις αγωνίες μας, να ενώσουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους στον κοινό αυτό σκοπό.

Καλούμε τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους, τους/ις βουλευτές/τριες, τους προσφυγικούς συλλόγους και όλους τους κοινωνικούς, οικονομικούς και τοπικούς φορείς και παράγοντες του νομού, να αρνηθούν να συναινέσουν στο κάλεσμα για στήριξη «των δήθεν συμφωνηθέντων», αφού αυτά εξυπηρετούν μόνον τα σχέδια του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και την «υστεροφημία» του Δημάρχου Πέτρου Αγγελίδη.