ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

14.12.2015

Αρχαιολογικοί Χώροι, Μνημεία και Πολίτες Το παράδειγμα του Διαζώματος

Η Δημοτική Κίνηση Διάβαση Πεζών σας προσκαλεί την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 20:00 στο στέκι της, Χατζηπανταζή 11, σε μια βραδιά ενημέρωσης και διαλόγου με θέμα:
 
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ
 
Πρόγραμμα:
 
Προβολή ντοκιμαντέρ
«Μούσα Πολύτροπος» με θέμα τους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (αρχαία θέατρα, στάδια και ωδεία). Το ντοκιμαντέρ αποτελεί συμπαραγωγή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας και του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ.
«Το ‘Διάζωμα’, η συμμετοχή των πολιτών και το θαύμα της συνεργίας».
Ο Βασίλης Βαφειάδης, εικαστικός και μέλος του Διαζώματος, ενημερώνει και προτείνει.
Συζήτηση με το κοινό.
 
Είσοδος Ελεύθερη
 
Λίγα λόγια για το ντοκυμαντέρ «Μούσα Πολύτροπος».
 
Με αφηγηματικό ιστό τα αρχαία θέατρα, στάδια και ωδεία των μεγάλων πόλεων, ξεδιπλώνεται η ιστορία επτά αιώνων του βασιλείου της Μακεδονίας. Ο θεατής ταξιδεύει στην ιστορία, γνωρίζει τα εμβληματικά αρχιτεκτονικά μνημεία, παρακολουθεί την εξέλιξη αυτών των χώρων κατά την κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, μαθαίνει για τις χρήσεις τους και τις σημαντικές λειτουργίες (λατρευτικές, πολιτικές και καλλιτεχνικές) που επιτελούσαν στη ζωή των ανθρώπων.
Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η ένταξή της στη σύγχρονη ζωή. Η “Μούσα Πολύτροπος” απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, τις αρμόδιες τοπικές, περιφερειακές αρχές και τον επιχειρηματικό κόσμο και τους καλεί να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να αναπτύξουν μορφές συνεργειών για τη συνολική προστασία αυτών των εμβληματικών μνημείων, για την ανάδειξή τους και την ένταξή τους στη σύγχρονη ζωή της Μακεδονίας.
Την επιστημονική επιμέλεια του ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μπότσου, είχαν οι κ.κ. Τζένη Βελένη, αρχαιολόγος και Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και Γιώργος Καραδέδος, αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος, αναστηλωτής, αναπληρωτής καθηγητής Α.Π.Θ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Σωματείο «Διάζωμα» μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.diazoma.gr