ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Έναρξη διαλόγου για την κατάρτιση οργανωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για τον Δήμο Σερρών

Χρήστης:
Διάβαση Πεζών
Δευτέρα 16.12.2013 / 12:40:10

Η δημοτική μας κίνηση «διάβαση πεζών» και ο επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών, Παναγιώτης Κοτρώνης, ξεκινάμε από τη Δευτέρα 16-12-2013, ένα ζωντανό και συνεχή διάλογο με τους Σερραίους συμπολίτες μας για την κατάρτιση των προγραμματικών μας θέσεων.

Φιλοδοξούμε μέσα από αυτόν τον συνεχή και ειλικρινή διάλογο, πρώτα να καταστρώσουμε έναν καταστατικό χάρτη για την ανάπτυξη του δήμου και την ευρύτερη περιοχή, κυρίως όμως να καταστήσουμε αυτόν τον διάλογο μια ζωντανή και συνεχή συμμετοχή των πολιτών στα δημοτικά πράγματα, όχι μόνο προεκλογικά, αλλά κυρίως μετεκλογικά στην περίπτωση ανάληψης της δημοτικής αρχής.

Ενδεικτικό παράδειγμα των προγραμματικών αξόνων αναφέρουμε:

1) Τον Αστικό Άξονα με μεγάλα θέματα, όπως:
α) Το Κεντρικό Πάρκο και το Δημοτικό Γήπεδο, την Πλατεία Εμπορίου, Υπόγεια διέλευση οχημάτων και ελεύθερο πάρκιγκ, και πολλά άλλα
β) Ο Μνημειακός άξονας, παλιά πόλη, υπώρειες Κουλά, που συνδέει το σήμερα με το βυζαντινό και μεταγενέστερο παρελθόν των Σερρών
γ) Δευτερεύον άξονας ( Πλατεία Νίκης – Λαϊκή Αγορά )
δ) Χρυσοπηγή – Στρατόπεδα – Μελισσοκομικό Πάρκο – Κτηνοτροφικό Πάρκο

2.  Περιφερειακός Άξονας : Σημείο αναφοράς κάθε χωριού, διακοινοτικές υποδομές και δράσεις.
Ήδη αρχίσαμε τις επισκέψεις σε χωριά και τον ζωντανό διάλογο

3.  Περιβαλλοντικός Άξονας : πχ δενδροστοιχίες, εικαστικά, υπαίθριοι χώροι, περιβάλλον, υγεία, διαχείριση απορριμμάτων κλπ

4.  Πολιτιστικός και Κοινωνικός Άξονας : πχ Δημοτική Πινακοθήκη, Κίνημα αλληλεγγύης εκτός των υπαρχόντων υποδομών

5.  Αναπτυξιακός Άξονας : Γεωπολιτικός ρόλος του δήμου και της ευρύτερης περιοχής, κυρίως με Θεσσαλονίκη, Βαλκάνια κλπ

6.  Μοχλός υπηρέτησης όλων αυτών, και πολλών άλλων που θα προκύψουν από τον συνεχή διάλογο, είναι οι υπηρεσίες του δήμου, που με σοβαρή επιστημονική μελέτη θα δημιουργήσουν αναλογική κατά περιοχή λειτουργία και ουσιαστική αναδιάρθρωση και αποκέντρωση.

Η πρότασή μας είναι το περίγραμμα βασικών θέσεων που στηρίζεται στην εμπειρία τη δική μας αλλά εμπεριέχει και θετικά άλλων παρατάξεων που ασχολήθηκαν μέχρι τώρα με τα δημοτικά μας πράγματα και αποβλέπει στο να ξεκινήσουμε έναν πραγματικά ουσιαστικό και ζωντανό διάλογο με την τοπική κοινωνία, για να δούμε τα επί μέρους, να διορθώσουμε ή να αλλάξουμε, αν κάτι βγαίνει αλλιώς από τον διάλογο, και τελικά να καταστρώσουμε το στρατηγικό σχέδιο για το δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή, το οποίο με επιστημονική τεκμηρίωση και σοβαρή ιεράρχηση με τον κοινωνικό διάλογο, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον καταστατικό χάρτη ανάπτυξης για τις Σέρρες  και την ευρύτερη περιοχή για την επόμενη 50ετία.

Βέβαια δεν πατάμε στα σύννεφα ότι θάμαστε συνέχεια δημοτική αρχή αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε παρακαταθήκη σχεδίου και εμπειρίας για όσους ασχολούνται με τα δημοτικά πράγματα και ν’ αποτρέψουμε επιτέλους την τυφλή πορεία και το συνεχές ράβε ξήλωνε τυχόν μωροφιλόδοξων, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αποκτήσουν τον τίτλο του δημάρχου!
 
Χρήστης:
Βίκη Ελευθεριάδου
Τετάρτη 18.12.2013 / 21:13:30
Πιστεύω πως η συζήτηση της Δευτέρας ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Διάβασης Πεζών. Εύχομαι η αρχή της κίνησης και η συνέπειά της περί περί συμμετοχής πολιτών στη λήψη αποφάσεων να βρει κι άλλους υποστηρικτές. 
%AΣυγκεκριμένα τώρα ως προς τη συζήτηση θεωρώ ότι πολύ σωστά δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη. Η περιοχή μας έχει πολλά να προσφέρει αρκεί να υπάρξει στόχος κι όχι ευκαιριακές πολιτικές τύπου "όπου πάει ο άνεμος". 
%AΘεωρώ πως το επόμενο βήμα είναι η τελειοποίηση της πρότασής μας που θα συνδέει την ανάπτυξη τόσο με την ανταγωνιστικότητα όσο και τον τουρισμό.